Całkowita zawartość wapnia w organizmie człowieka to ok 1,5% masy ciała, z czego 99% znajduje się w kościach, natomiast reszta w postaci zjonizowanej krąży w płynie śródkomórkowym i pozakomórkowym.
Może nam się zdawać, że to śladowy pierwiastek, jednak pełni on niezwykle ważne role w organizmie, a jego niedobory mogą skutkować poważnymi konsekwencjami.
Wapń ma wpływ na przewodnictwo bodźców nerwowych oraz kurczliwość mięśni. Aktywizuje część enzymów, reguluje wydzielanie i uwalnianie hormonów do krwiobiegu. Jest niezbędny do prawidłowej pracy układu naczyniowego oraz mięśnia sercowego, bierze także udział w krzepnięciu krwi. Jednak przede wszystkim wapń wzmacnia kości i zęby, neutralizuje kwasowość, jak również przywraca fizjologiczną równowagę pH w organizmie.
Niedobory tego pierwiastka biorą się zazwyczaj z dostarczania niedostatecznej jego ilości. Może tak się dziać zarówno z powodu diety ubogiej w wapń, jak i z nadmiernego spożywania substancji ograniczających jego wchłanianie, np. szczawianów (szpinak, szczaw, rabarbar), fitynianów (otręby, płatki owsiane, strączki), ale również magnezu, fosforu, soli, kawy, alkoholu, cukru. Ponadto osoby obłożnie chore oraz te, które prowadzą statyczny tryb życia, wydalają więcej wapnia niż przyswajają. Natomiast substancjami sprzyjającymi, poprawiającymi wchłanianie tego pierwiastka przez organizm jest witamina D, laktoza i białko.
Wapń jest niezbędny do prawidłowej pracy najważniejszych organów i układów, jak serce, mózg, układ mięśniowy czy nerwowy, a w przypadku niewystarczającej jego ilości w krwiobiegu, organizm pobiera go z kości. Należy zatem dbać o odpowiedni jego poziom w organizmie i nie dopuszczać do niedoborów. Jeżeli zdecydujemy się na suplementację, warto wybrać produkt pochodzenia naturalnego i o wysokim stopniu biodostępności.
Wapń Acidofilny z Biominerałami pochodzi z liczących miliony lat skamielin koralowca japońskiego wydobywanego z dna oceanu w pobliżu subtropikalnej wyspy Okinawa. Szkielet mineralny tych koralowców charakteryzuje się wysoką zawartością węglanu wapnia oraz jest źródłem wielu innych minerałów naturalnie występujących w oceanie, m.in. magnezu, cynku, żelaza, potasu. Ponadto w koralowcach jest taki sam stosunek wapnia do magnezu jak w naszych kościach, czyli 2:1. Wyjątkowość tych minerałów polega na tym, iż występują one naturalnie w formie silnie zjonizowanej, co sprawia, że są bardzo dobrze wchłaniane przez organizm ludzki, nawet w przypadku osób borykających się z problemami trawiennymi. Nieprzypadkowy jest fakt, że mieszkańcy wyspy Okinawa żyją najdłużej na świecie.
To co wyróżnia Wapń Acidofilny z Biominerałami na tle innych suplementów, to oczywiście forma acidofilna, która zwielokrotnia przyswajanie i wchłanianie wapnia przez organizm. Jest to jedyny taki produkt łączący w sobie ten niezwykle ważny pierwiastek z 19 szczepami bakterii z naturalnego bukietu Lactobacterium mazuni „Karine” str. 2.
Bakterie probiotyczne Karine namnażane są na liofilizowanym koralowcu. W trakcie tego procesu wszystkie substancje dostają się do błony cytoplazmatycznej bakterii i jako fermenty wprowadzane są do organizmu.