Zakwaszenie

ZakwaszenieZakwaszenie. Nieznana przyczyna wielu chorób. Jak rozpoznać choroby i skutecznie wyrównywać zaburzenia równowagi kwasowo-zasadowej naturalnymi metodami
Norbert Treuwein
Sanum Polska Sp. z o.o., Szczecin 2012

Bardzo ciekawa i ważna książka, napisana przez niemieckiego dziennikarza zajmującego się tematyką naukową oraz zdrowotną, długoletniego redaktora naczelnego fachowych czasopism medycznych. Pozycja pod wieloma względami unikatowa, gdyż literatura dotycząca metod odkwaszania organizmu nie jest zbyt obfita. Tymczasem w palecie dysfunkcji chorobowych, jakie dotykają dziś ludzi, zakwaszenie zaczyna być coraz poważniejszym problemem, co stanowi konsekwencję niewłaściwej diety i - generalnie - prowadzonego przez wiele osób trybu życia, w którym dominują stres, używki i byle jakie odżywianie się przy jednoczesnym unikaniu ruchu i wysiłku fizycznego. Wszystko to prowadzi do poważnych zaburzeń w funkcjonowaniu organizmu.

Norbert Treutwein radzi - czyniąc to w sposób przystępny i zarazem fachowy - jak zorientować się, iż jesteśmy zakwaszeni i jak uporać się z tą przypadłością, przy czym autor nie owija słów w bawełnę, pisząc o obecnym zagrożeniu w kategoriach kwasowej katastrofy. Zakwaszenie powoduje bowiem w organizmach (i nie tylko w nich, gdyż daje o sobie także dotkliwie znać w środowisku naturalnym, czego przykładem są umierające na naszych oczach lasy) prawdziwe spustoszenie. W przypadku człowieka skutkuje ono zaparciami, tzw. odbijaniem się pożywienia po posiłku (któż nie zna tego objawu z własnego doświadczenia), bólami głowy, ogólnym wyczerpaniem i rosnącym zmęczeniem. Do tego dochodzą choroby wrzodowe żołądka, dolegliwości trzustki, wątroby, pęcherzyka żółciowego i dwunastnicy, nie mówiąc o napięciach mięśni i uporczywych grzybicach. Zdaniem wielu specjalistów długoletnie zakwaszenie organizmu może prowadzić także do nowotworów.

R. Treutwein serwuje wiele sposobów uporania się z zakwaszeniem organizmu. Wśród nich na czoło wysuwa się właśnie odpowiednia dieta, w której kluczową rolę odgrywają owoce i warzywa (nazywane przez autora dostawcami zasad), a także potrzeba spożywania dużej ilości płynów, przede wszystkim wody, co pozwala zmniejszyć gęstość krwi. Gdy jest ona bowiem zbyt gęsta, okazuje się tak samo niebezpieczna, jak np. miażdżyca i zbyt wysokie stężenie cholesterolu. W tym z kolei kontekście Treutwein porównuje człowieka do wędrującej kałuży. Są też inne ważne wskazówki i zalecenia, o których jednak zainteresowani dowiedzą się już, sięgając osobiście po tę cenną książkę, w której końcowej części znalazły się m.in. zdrowe przepisy kulinarne wraz z szczegółowo rozpisanym czterotygodniowym programem odkwaszającym. Sama lektura książki, rzecz jasna, problemu nie załatwi, natomiast poparta praktyką gwarantuje niezawodny ozdrowieńczy efekt - a o to przecież właśnie chodzi. I tylko szkoda, że autor całkowicie zlekceważył znakomite preparaty firmy Dr Jacob's, o których pisaliśmy.

Recenzja: Nieznany Świat 1/2013

Numer bieżący




KONTAKT * O NAS * REKLAMA * FORUM * POLITYKA PRYWATNOŚCI * YOUTUBE


Copyright © Wydawnictwo Nieznany Świat / All rights reserved.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. Więcej informacji w Polityce prywatności.