Pięć pór roku w naszej kuchni

Pięć pór roku w naszej kuchniPięć pór roku w naszej kuchni
Aldona Kujawa, Jerzy Buczyński
Wydane nakładem własnym, skład: Wydawnictwo Poligrafia AD REM, Jelenia Góra 2012

Najlepszą rekomendacją tej książki jest informacja, że jej autorzy, małżonkowie Aldona Kujawa i Jerzy Buczyński mają – odpowiednio – 83 i 91 lat (sic!), co przekonująco zaświadcza, iż model żywienia, jaki obrali i propagują, znakomicie sprawdza się w praktyce. Nie ma zaś – pozwalamy sobie zauważyć – nic gorszego niż antynomia, która ujawnia się niekiedy między treścią różnorakich wskazań i zaleceń w tej dziedzinie, a wyglądem i stanem zdrowia doradzających (do dziś mamy np. przed oczami postać pewnego specjalisty od żywienia, skądinąd docenta, który, udzielając na ogólnopolskich targach żywności porad dietetycznych, sam z trudem mieścił się na stoisku:-)).

Książek poświęconych diecie i żywieniu jest na rynku bardzo dużo. Tom Pięć pór roku w naszej kuchni stanowi w tej palecie pozycję szczególną, gdyż Aldona Kujawa i Jerzy Buczyński, dzieląc się na jego stronach osobistymi doświadczeniami, zdecydowali się na nowatorską formę rozmów prowadzonych przez trzy osoby, w trakcie których wyjaśniają one pochodzenie i znaczenie poszczególnych produktów spożywczych (przy czym z dialogów tych dowiadujemy się, dlaczego jedne z nich służą naszemu zdrowiu, natomiast inne mu szkodzą), a jednocześnie podpowiadają, jak bronić się przed chorobami cywilizacyjnymi, urządzić mieszkanie, przede wszystkim zaś właśnie zdrowo jeść. Bardzo ważne jest też konsekwentne propagowanie przez autorów produktów pochodzenia roślinnego wraz z podkreśleniem, że odpowiednio dobrana dieta wegetariańska – wbrew temu, co twierdzą niektórzy – jest w stanie zapewnić organizmowi potrzebne kalorie i składniki odżywcze. Całości dopełniają nieprzeliczone, oryginalne przepisy kulinarne (spośród których nam najbardziej przypadły do gustu: sos niebiański, kanie panierowane, napój z kuzu i warzywa z kozim serem), ale także np. rozważania na temat związków określonych modeli żywienia z grupami krwi czy czasem zodiakalnym, w jakim przyszliśmy na świat. W sumie mamy do czynienia z nietypową, a jednocześnie ciekawą poznawczo zawartością, dla której siłę napędową stanowi mądrze pojmowana Natura. Dlaczego zaś w książce jest mowa o pięciu, a nie czterech porach roku w kuchni, musicie już Państwo przeczytać sami.

Recenzja: Nieznany Świat 9/2013

Numer bieżący




KONTAKT * O NAS * REKLAMA * FORUM * POLITYKA PRYWATNOŚCI * YOUTUBE


Copyright © Wydawnictwo Nieznany Świat / All rights reserved.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. Więcej informacji w Polityce prywatności.