Odżywianie z miłością. Świadomy wybór
Beata Dynowska
Wydawnictwo KOS, Katowice 2010
Praktyczne gotowanie według pięciu przemian. Tradycyjna medycyna chińska w kuchni
Anna Czelej
Studio Astropsychologii, Białystok 2009
Specyficzna dietetyka wywodząca się z zasad chińskiej medycyny w ostatnich kilkunastu latach zyskała w Polsce wielu zwolenników. Nie dziwi więc fakt, że na rynku księgarskim pojawiają się kolejne pozycje podejmujące ten temat. O ile przy tym Anna Czelej w swojej książce skupia się niemal wyłącznie na kwestii pożywienia i jego doboru pod kątem wartości energetycznych oraz sposobach przyrządzania potraw według tych reguł, okraszając teorię licznymi przepisami (które ucieszą zwłaszcza jaroszy),
o tyle Beata Dynowska, wbrew tytułowi swojej pracy, pisze szerzej o zagadnieniach zdrowia z punktu widzenia medycyny dalekowschodniej, np. o sposobach oceny stanu energetycznego organizmu i wynikających z tego zaleceniach dotyczących wspomagania go dietą, jak również odpowiednimi mieszankami ziołowymi i suplementami. Odrębne rozdziały poświęca ona kwestii żywienia ciężarnych, dzieci, młodzieży i osób w podeszłym wieku, a także procesom odmładzania czy zależności pomiędzy odżywianiem a emocjami.
Warto więc czerpać zadowolenie z jedzenia, wiedząc, że służy ono naszemu zdrowiu.
Recenzja: Nieznany Świat 3/2013