Prawdziwki to superżywność

Dużymi krokami zbliża się szczyt okresu grzybobrania. Choć grzyby leśne są w polskiej kuchni niezwykle popularne, pokutuje mit o ich znikomej wartości odżywczej. Z ustaleń biologa prof. Roberta B. Beelmana, przez kilkadziesiąt lat zajmującego się badaniami nad żywnością, wynika jednak, że zasługują one na miano superżywności (ang. superfood).


8/2018

Określa się tak produkty, których spożywanie ma wyjątkowo korzystny wpływ na ludzki organizm. Uczony wyjaśnia, że kilka gatunków grzybów cechuje wysoka zawartość pary silnych antyoksydantów - ergotioneiny i glutationu.

To pożywienie najzasobniejsze w te dwa składniki, a niektóre gatunki grzybów są nimi wręcz "naładowane" - pisze Beelman, który rezultaty swoich badań opublikował w czasopiśmie Food Chemistry. Wynika z nich, że z 13 przebadanych gatunków najkorzystniej na ludzkie zdrowie wpływa borowik szlachetny. Nawet jednak pieczarki, choć uboższe w antyoksydanty, posiadają ich więcej niż inne produkty. Bardzo wartościowe są też boczniaki (ostrygowate i mikołajkowe), twardniki japońskie (shiitake), a także żagwice listkowate (maitake).

Czytaj Nieznany Świat w wersji elektronicznej!

Profesor Beelman wyjaśnia, że gotowanie czy duszenie grzybów nie ma wpływu na ich właściwości. Oprócz ergotioneiny i glutationu, które chronią przed skutkami stresu oksydacyjnego (patrz: Niebezpieczny stres oksydacyjny, NŚ 11/2017), zawierają one dużo błonnika oraz miedzi, potasu, cynku i witamin z grupy B. Ich regularne spożywanie chroni przed schorzeniami układu krążenia, obniża ciśnienie tętnicze i ryzyko zapadnięcia na demencję czy choroby neurodegeneracyjne.

Rosnąca popularność grzybów jako superżywności wywołała na Zachodzie modę na ich spożywanie m.in. pod postacią mączki, z której przyrządza się smoothie. Obecnie z dużą ciekawością spogląda się na grzyby leśne w krajach, gdzie na co dzień się ich nie konsumuje. Władze w USA i Wielkiej Brytanii przypominają jednocześnie, że zbieranie darów lasu wymaga od grzybiarza odpowiedniej wiedzy i praktyki.

Więcej

Skomentuj na naszej grupie dyskusyjnej (Facebook)

Niezwykłe właściwości awokado

Stevia - roślina pomocna w walce z boreliozą

W sprzedaży



Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. Więcej informacji w Polityce prywatności.